Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Žvýkačkové obaly » Historie výroby žvýkačky ve Velimi

Historie výroby žvýkačky ve Velimi

Žvýkačkové obaly - Historie výroby žvýkačky ve Velimi Zakladateli velimské továrny byli příslušníci maďarské šlechty Josef Gustav Adolf I. (1832-1894) a Jan Pavel (1830-1898) Szalatnayové , kteří zde zavedli výrobu cikorie. Díky výhodné poloze Velimi dochází k rychlému rozvoji závodu. V krátké době byla Velimská Cikorka známá v celém Rakousku-Uhersku.

Postupně se sortiment rozšiřoval o čokolády i čokoládové cukrovinky. Jako první u nás vyrobil v roce 1892 vánoční čokoládu. Věděl, že k Vánocům patří především půvabné barevné obrázky a tak svou "vánoční čokoládu" balil do papíru s líbeznými secesními motivy Vánoc.

Pan Adolf Glaser poslal svého důvěrníka do Ameriky, kde již byla v plném proudu výroba žvýkací gumy. Tento pán přímo špionážním způsobem vyzvěděl způsob výroby. Dal se najmout do největší továrny na žvýkací gumu - společnosti Wrigley, nejdříve jako nosič beden na dvoře, později se dostal i do výroby jako míchač gumovníkové směsi. Trvalo mu celé čtyři roky, než zjistil, co potřeboval, a pak se v roce 1902 pod záminkou rodinných problémů vrátil do Čech.. Přivezl celý způsob výroby a pan Glaser již v roce 1903 začal tuto novinku vyrábět, a to pod názvem „Ricy“, s příchutěmi NEKTAR a ROSE. Obalovaná v cukrové moučce se zprvu skládala do plechových krabiček nebalená. Bylo to opravdu něco nového a zpočátku byl odbyt velký, guma se dodávala do celého tehdejšího Rakouska-Uherska. Jakost žvýkací gumy byla od americké k nerozeznání. Tehdy bylo na ni množství básniček v humoristických časopisech, např.:

Slečna Mici,
takto “fici”,
s nachem v líci,
na ulici,
žvýká Ricy.
Také se zpíval kuplet:
Někdo má rád jitrnici,
jiný zase žvýká Ricy,
že guma moc potřebná
mnohý mi za pravdu dá...

Později výroba vázla a byla v roce zastavena. Nejvíce prý vadilo, že se to nemohlo celé sníst, že se to pouze žvýká a potom vyplivne, což je škoda. O výrobky velimské továrny byl zájem i na zahraničním trhu, dobře se prodávaly, což podnítilo k výstavbě dalších prostorů v letech  1922-25 a ke koupi nových strojů.. Tím bylo možno sortiment ještě více rozšířit o rozmanité cukrovinky. Znovu se začala vyrábět v roce 1925 i žvýkačka „ Ricy“ s ručním balením do obalů. Za krátkou dobu (již v roce 1926) byla výroba žvýkaček ve Velimi zastavena. O žvýkačkách „ Ricy“ se dočteme i v knize slavného Egona Ervína Kische (nar. 1885) v jeho knize "Pražská dobrodružství" v kapitole Pochoutky pražské drobotiny (období spisovatelova dětství): „Žvýkáte gumu Ricy ? Jestliže ano, tedy ji můžete vytáhnout na metry z úst, aniž se přetrhne, a můžete ji zase pěkně čistě složit a žvýkat dál“.

Vladislav Kuchta


[ 15. 08. 2016 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 6039 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 3/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.