Koncem roku 2016 jsem společně s přáteli uvařil první várku piva. Byl to svrchně
kvašený ALE. Od té doby jsem se vařením piva bavil téměř každý víkend. A protože
pivo chutnalo nejen rodině, tak i přátelům, tak na naléhání známých jsem se
rozhodl tuto činnost legalizovat.
V roce 2020 jsem začal opravovat zadní část rodinného domu, kde se do té
doby nacházela letní kuchyňka, dílna a sklad. Na celých 25 metrech čtverečních
jsem svépomocí vybudoval potřebné prostory a zázemí odpovídající legislativě.
Koncem roku 2021 jsem se vrhl po hlavě do úředničiny a potřebnému papírování.
Celý kolotoč vyvrcholil v létě loňského roku stavební kolaudací prostor.
Dne 13. 8. jsem oficiálně otevřel pivovar za účasti několika přátel a místního faráře,
který požehnal stavbě a dílu. Od tohoto okamžiku jsem se začal opět plně věnovat
vaření piva. Vše vyvrcholilo veřejnou ochutnávkou, která se konala 8. 10. 2022, kde
jsem nabízel čtyři druhy piv z nichž pouze jedno bude ve stálé nabídce. Veškerá
dosavadní produkce byla vyprodána. Ač vím, že to nebylo úplně stoprocentní,
tak ohlasy byly víceméně kladné. A mnoho účastníků se také pídilo po lahvovém
pivu. Bohužel jsem všechny musel s omluvou odmítnout, vzhledem ke skutečnosti,
že stále nemám vytištěné etikety.
Technologie je velmi jednoduchá. Dvě varné nádoby – rmutomladinová pánev a scezovací káď, každá o objemu 100 litrů. A protože tato činnost není mojí hlavní výdělečnou činností, tak roční objem výroby je do 200 hl/rok. Veškerá produkce bude buď sudována (15, 30 a 50 litrů) a lahvována (0,5 a 0,75 litrů sklo a 1 litr PET). Vařena budou převážně svrchně kvašená piva o vyšším EPM. Výrobky budou prozatím prodávány na veřejných akcích, případně po domluvě i přímo u mne doma.
Je to pro mne spíše koníček než živobytí, a proto jsem celý tento projekt financoval z úspor, bez jakýchkoliv dotací či půjček.
Co se týče reklamních materiálů, tak prozatím žádné nemám. Ve chvíli, kdy něco bude, tak vše bude zveřejněno na Facebookových stránkách pivovaru.