Příležitostné etikety se objevují k různým příležitostem, nemohou chybět pro
svátky, které se vyznačují velkou spotřebou jídla a tedy i sýrů. Není jich mnoho
a těžko se o nich píše článek, spíš jde o ukázku několika kusů ze sbírky.
Asi nejstarší jsou etikety ze Švédska z padesátých let. Snad je asi za etikety nelze považovat, protože neobsahují žádný přesný údaj o sýru nebo výrobci. Jsou to spíš přelepky na klasickou etiketu různých druhů sýrů a byly možná vytvořeny některým obchodem se sýry. Ale rozhodně nejsou běžné a jsou zastoupeny jen v několika sbírkách.
Velká nizozemská firma Eyssen vydala několik etiket tavených sýrů s vánoční tematikou. Žádnou velkou nápaditost nehledejme, sýr a vánoční muž nepotřebují komentář. Z Nizozemí je známá etiketa firmy Producent, která je ve většině sbírek ze 70. a 80. let. Je zajímavé, že ve Francii s obrovskou produkcí sýrů a tedy i etiket není vánoční motiv běžný. Asi nejznámější pro sběratele i konzumenty je Camembert Coeur de Lion, který je také na našem trhu. Na vánoční etiketu si můžeme počkat.
Reprodukci nepřinášíme, protože je špatně reprodukovatelná.
Za raritu můžeme považovat etiketu společnosti BEL, která své tradiční krávě, která se směje, přidala beranici. Vyšla série 5 etiket před třemi roky, ale zřejmě se nesetkala s kladným přijetím a zatím se neopakovala.
A jak je to u nás?
Asi stejně jako v zahraničí. Najde se několik příležitostných etiket. Etiketa na Sýrový dort je vydána pro obchodní partnery naší největší mlékárenské společnosti MADETA. Je vydávána každý rok a těžko se získává, protože nejde na trh. Pro trh je naopak určena krabička Encián ze slovenské výrobny v Ružomberoku. Je známo několik variant.
Při prolistování sbírky by se asi našlo etiket mnohem víc, ale jako ukázka snad tyto stačí. Tak veselé Vánoce.