APETITO ještě jednou

Autor: Ladislav Likler <(at)>, Téma: Sýrové etikety, Vydáno dne: 28. 05. 2015

V minulém čísle Sběratele vyšel článek o etiketách známého taveného sýra Apetito. Byl poměrně rozsáhlý, přesto v něm nemohlo být všechno. Sběratel Jan Makovec mě oprávněně upozornil, že v textu nebylo uvedeno, že se tento sýr vyráběl určitou dobu také v Nymburce.

V době, kdy Nymburk patřil pod Polabské mlékárny Poděbrady, měl pro Apetito vytvořenou vlastní etiketu. Na etiketě se uvádí, že sýr obsahuje 70% tuku v sušině a byl vyráběn v šestidílné krabičce o váze 227g. Kulatých krabičkových etiket je známo šest variant, na polovině z nich už nejsou uvedeny Polabské mlékárny, jen Tavírna sýrů Nymburk. Apetito se také vyrábělo v hranolech 100g.

V dalším období se stal Nymburk součástí firmy Havlíček a Zelinka a Apetito se vyrábělo s „klasickými“ bleděmodrými etiketami. Jako výrobce je uváděna Tavírna sýrů Nymburk s.r.o. a mimo loga Nymburku je uvedeno i logo Havlíčka a Zelinky. Trojúhelníkové sýry byly šestidílné s gramáží 160g.

Krátkou dobu tavírna vyráběla sýry pro TPK Hodonín. Na etiketě je umístěno i tehdejší logo Hodonína – červený zvoneček.