Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Sekce
Skupiny sběratelů
Veletrh Sběratel
6. - 7. září 2024 (pá-so)
Výstaviště PVA EXPO PRAHA
otevírací doba:
Pá 10 - 18 hod.
So 10 - 16 hod.
Podporujeme
Vyhledávání
Vyhledat text

KSK je i na facebooku
Poslední inzeráty
Český svaz filumenistů - zápalkové
nálepky
Čokoládové obaly » Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers

Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers

Čokoládové obaly - Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers Výroba čokolády od bobů je v posledních letech stále populárnější. Většina velkých a středně velkých výrobců používá industriální čokoládu, kterou vyrábí několik málo velkých výrobců, lídrem na trhu je firma Barry-Callebaut. Pouze velmi málo výrobců začíná s výrobou od bobů. Výjimkou je např. firma Lindt.

Zhruba od začátku tisíciletí jsou ale na celém světě zakládány malé firmy, které buďto využívají starší repasované zařízení nebo menší strojní zařízení a vyrábí od bobů. V současnosti je těchto firem asi 300 a jejich počet stále stoupá, nejvíce jich je v USA a Velké Británii. Také u nás již existují tři takové firmy.

Firma Jordi´s Chocolate Hradec Králové je prvním výrobcem čokolád od bobů u nás, a to od roku 2012. Dva společníci, pánové Stejskal a Koudelka, nejdříve otevřeli v centru města obchod s čokoládou, kde prodávali a stále prodávají nejlepší světové značky čokolád jako Amedei Itálie, Bonnat a Cluizel Francie, Taza a Askinose USA nebo Duffy Anglie.

Před třemi lety se rozhodli, že si sami budou vyrábět vlastní čokoládu a to od bobů. Pan Stejskal je vyučený kuchař, ten se stará o výrobu, pan Koudelka, původně IT specialista, o obchod. Na malém zařízení se jim podařilo vyrobit velmi kvalitní čokoládu, nabízí tabulky 45 a 50g a 4g miničokolády. Boby mají z Ekvádoru, Madagaskaru a Kostariky, z nich vyrábí single origin bars, tabulky z jednoho druhu kakaových bobů. Další druhy jsou směsi kakaových bobů-blend, nabízejí 80, 90 i 100% čokoládu, mají i zajímavé druhy jako 74% tmavou mléčnou čokoládu, čokoládu s kozím a ovčím mlékem, čokolády jsou slazené třtinovým cukrem. Vyrábí i lískooříškový krém a nabízí i dražované věci. I když jsou tabulky poměrně drahé, poptávka po jejich čokoládě je velká, prodává se na mnoha místech, mj. i v obchodech racionální výživy a regionálních potravinách. Mají zajímavé a atraktivní obaly. Momentálně se stěhují do větších výrobních prostor a chtějí zvýšit počet svých prodejem, i franšízou.

První vývoz se uskutečnil do Anglie, kde se dostali do společnosti dalších beanto-bar výrobců, internetový obchod www.cocoarunners.com, který provozuje i čokoládový klub. www.jordis.cz

Stanislav Krámský


[ 28. 05. 2015 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 5288 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 2/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.