Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Sekce
Skupiny sběratelů
Podporujeme
Vyhledávání
Vyhledat text

KSK je i na facebooku
Poslední inzeráty
Český svaz filumenistů - zápalkové
nálepky
Čokoládové obaly » Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers

Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers

Čokoládové obaly - Výrobci čokolády od bobů – bean-to-bar producers Výroba čokolády od bobů je v posledních letech stále populárnější. Většina velkých a středně velkých výrobců používá industriální čokoládu, kterou vyrábí několik málo velkých výrobců, lídrem na trhu je firma Barry-Callebaut. Pouze velmi málo výrobců začíná s výrobou od bobů. Výjimkou je např. firma Lindt.

Zhruba od začátku tisíciletí jsou ale na celém světě zakládány malé firmy, které buďto využívají starší repasované zařízení nebo menší strojní zařízení a vyrábí od bobů. V současnosti je těchto firem asi 300 a jejich počet stále stoupá, nejvíce jich je v USA a Velké Británii. Také u nás již existují tři takové firmy.

Firma Jordi´s Chocolate Hradec Králové je prvním výrobcem čokolád od bobů u nás, a to od roku 2012. Dva společníci, pánové Stejskal a Koudelka, nejdříve otevřeli v centru města obchod s čokoládou, kde prodávali a stále prodávají nejlepší světové značky čokolád jako Amedei Itálie, Bonnat a Cluizel Francie, Taza a Askinose USA nebo Duffy Anglie.

Před třemi lety se rozhodli, že si sami budou vyrábět vlastní čokoládu a to od bobů. Pan Stejskal je vyučený kuchař, ten se stará o výrobu, pan Koudelka, původně IT specialista, o obchod. Na malém zařízení se jim podařilo vyrobit velmi kvalitní čokoládu, nabízí tabulky 45 a 50g a 4g miničokolády. Boby mají z Ekvádoru, Madagaskaru a Kostariky, z nich vyrábí single origin bars, tabulky z jednoho druhu kakaových bobů. Další druhy jsou směsi kakaových bobů-blend, nabízejí 80, 90 i 100% čokoládu, mají i zajímavé druhy jako 74% tmavou mléčnou čokoládu, čokoládu s kozím a ovčím mlékem, čokolády jsou slazené třtinovým cukrem. Vyrábí i lískooříškový krém a nabízí i dražované věci. I když jsou tabulky poměrně drahé, poptávka po jejich čokoládě je velká, prodává se na mnoha místech, mj. i v obchodech racionální výživy a regionálních potravinách. Mají zajímavé a atraktivní obaly. Momentálně se stěhují do větších výrobních prostor a chtějí zvýšit počet svých prodejem, i franšízou.

První vývoz se uskutečnil do Anglie, kde se dostali do společnosti dalších beanto-bar výrobců, internetový obchod www.cocoarunners.com, který provozuje i čokoládový klub. www.jordis.cz

Stanislav Krámský


[ 28. 05. 2015 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 5430 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 3/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.