Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy |
Nejznámějším štědrovečerním jídlem byl dříve kuba, připravovaný z krupek a hub. K večeři se také podávala krupičná, hrachová nebo prosná kaše. Tento pokrm měl být symbolem hojnosti. Součástí večeře bylo i vařené sušené ovoce. Kaši z vařeného sušeného ovoce, která byla na Vánoce podávána, se říkalo „mu zika“. Dnes je u nás tradičním jídlem rybí polévka, kapr nebo řízek s bramborovým salátem. To třeba v Americe na sváteční tabuli nechybí nadívaný krocan, k němu se podává bramborová kaše, sladké brambory nebo vařená kukuřice. Vše je doplněno nádivkou, brusinkovým kompotem nebo pečivem. Jak vlastně vznikla tradice dárků pod stromečkem a víra v to, že je nosí Ježíšek? Podle většiny historiků to byl zakladatel protestantismu Martin Luther (1483–1546), kdo přesunul na dílku na den narození Ježíše Krista 25. prosince a ustanovil, že dárky bude rozdávat svatý Krist (německy heiliger Christ). Z toho se pak postup ně vyvinula představa Ježíška (německy Christkind), jak ji známe dnes.
Monika Petrásková
Aktuální číslo
SBĚRATEL 4/24
( Více informací o číslu )
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
( Více o knize )
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.