Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy |
Ty se ukládají do malých košíčků tradičně vyrobených z rákosové pleteniny nebo dnes již jen plastových a na vzduchu se sýry vysuší. Potom se namáčí do slaného nálevu a následně podruhé vysuší na vzduchu.
Tím je výroba bílého sýra ukončena, ale pokud se vyrábí trvanlivější varianta, syreček se namočí do octového nálevu a poté se obalí drceným pepřem nebo jiným kořením. Vznikne tak sýr velmi specifické chuti, kde je původní nevýrazná lehce slaná chuť bílého sýra obohacena příchutí octa a pepře či jiného koření. Vedle zvláštní ostré chuti však tento sýr konzervovaný sušením, solí, octem a pepřem získává i mimořádnou trvanlivost, takže vydrží v suchém maltském podnebí i několik měsíců bez nutnosti uložení v chladu. Jeho trvanlivost se dá ještě zvýšit uzavřením do sklenic a jejich sterilizací nebo naložením do oleje, často s příměsí bylin, oliv či typických sušených rajčat, případně naložením do octového nálevu. Sýr gbejna ve svých několika podobách, od čerstvého tvarohového sýru (friski) přes sušený (bajda, moxxa), solený (mahsula) až po pepřený (tal-bzar) je dominantním druhem sýru na Maltě.
Ing. Jiří Medek
Aktuální číslo
SBĚRATEL 3/24
( Více informací o číslu )
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2025
( Více o knize )
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.