Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Sekce
Skupiny sběratelů
Veletrh Sběratel
6. - 7. září 2024 (pá-so)
Výstaviště PVA EXPO PRAHA
otevírací doba:
Pá 10 - 18 hod.
So 10 - 16 hod.
Podporujeme
Vyhledávání
Vyhledat text

KSK je i na facebooku
Poslední inzeráty
Český svaz filumenistů - zápalkové
nálepky
Sýrové etikety » Gbejna – sýrová specialita Malty

Gbejna – sýrová specialita Malty

Sýrové etikety - Gbejna – sýrová specialita Malty Maltská republika je nejmenším státem Evropské unie a díky své poloze na skalnatých suchých ostrovech ve Středozemním moři nemá zrovna ideální podmínky pro pastevectví a produkci mléka. Přesto zde najdeme tradiční a velmi specifický druh sýra, který se v maltštině nazývá „gbejna“ (plurál „gbejniet“), resp. v angličtině „cheeselet“, jehož ochrana jako regionálně specifického produktu je uznána Evropskou unií.

Výroba těchto sýrů, na kterou se spotřebuje velká část mléka vyprodukovaného na ostrovech, v minulosti sloužila k vyrovnání sezónních výkyvů v produkci mléka a k zajištění dostupnosti potravin v průběhu roku na těchto izolovaných ostrovech. Při výrobě sýru, který má několik variant, se používá relativně jednoduchá technologie, kdy se z mléka za pomocí syřidla vysráží sýřenina, ze které se tvarují malé kulaté syrečky.

Ty se ukládají do malých košíčků tradičně vyrobených z rákosové pleteniny nebo dnes již jen plastových a na vzduchu se sýry vysuší. Potom se namáčí do slaného nálevu a následně podruhé vysuší na vzduchu.

Sýrové etikety - Gbejna

Tím je výroba bílého sýra ukončena, ale pokud se vyrábí trvanlivější varianta, syreček se namočí do octového nálevu a poté se obalí drceným pepřem nebo jiným kořením. Vznikne tak sýr velmi specifické chuti, kde je původní nevýrazná lehce slaná chuť bílého sýra obohacena příchutí octa a pepře či jiného koření. Vedle zvláštní ostré chuti však tento sýr konzervovaný sušením, solí, octem a pepřem získává i mimořádnou trvanlivost, takže vydrží v suchém maltském podnebí i několik měsíců bez nutnosti uložení v chladu. Jeho trvanlivost se dá ještě zvýšit uzavřením do sklenic a jejich sterilizací nebo naložením do oleje, často s příměsí bylin, oliv či typických sušených rajčat, případně naložením do octového nálevu. Sýr gbejna ve svých několika podobách, od čerstvého tvarohového sýru (friski) přes sušený (bajda, moxxa), solený (mahsula) až po pepřený (tal-bzar) je dominantním druhem sýru na Maltě.

Ing. Jiří Medek


[ 17. 11. 2014 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 5914 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 2/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.